Zgodbe s panjskih končnic – posebno darilo

Panjska končnica je slovenska posebnost, ki krasi slovenske čebelnjake že od 18. stoletja naprej. Krasili so jih nabožni in posvetni motivi s stvarnimi in domišljijskimi sporočili, z odmevi na različne dogodke časa njihovega nastajanja. Pogosti so prizori kmečkega vsakdanjika in praznovanj, pa tudi motivi, ki opozarjajo na človeško nespametnost. V našem podjetju smo pripravili nekaj priljubljenih zgodb s panjskih končnic v vezeni tehniki, primerne za posebno darilo.

Že več kot petdeset let sodelujemo s čebelarskimi društvi, za katera izdelujemo različne čebelarske prapore. Znanje in izkušnje vezenja smo uporabili tudi za upodobitev klasičnih motivov ljudskih panjskih končnic v vezeni tehniki.
Ustvarili smo serijo vezenih zgodb s panjskih končnic, v katerih smo združili tradicionalne motive devetnajstega stoletja z izjemnim efektom vezene umetnosti. Uporabili smo več tradicionalnih motivov in jih poustvarili s sukanci in šivankami v prave umetniške izdelke.

Med umetniškim sodelovanjem z modernimi slikarji za projekt Ercigoj Art smo ustvarili tudi serijo unikatnih vezenih zgodb s panjskih končnic. Vsak umetnik si je izbral eno od klasičnih zgodb, ki so pogoste na tradicionalnih panjskih končnicah, in je ustvaril lastno različico te zgodbe. Rezultat je serija umetniških zgodb s panjskih končnic, na voljo v omejeni nakladi, ki so obenem tradicionalne in moderne – čudovita serija za vse ljubitelje in zbiratelje umetnosti.

Končnici z motivoma ‘Sveti Elija, vzet v nebo na ognjenem vozu s konji’ ter ‘Hudič pelje Lutra in Katrco v pekel’ prikažeta zgodbi, ki jih evropski prostor pozna dalj časa, pri nas pa so bile prirejene tako, da so bližje kmečkemu človeku.

Pogosto pa so panjske končnice satirične – z motivi, ki se norčujejo iz meščanstva, krojačev, lončarjev in ljudske neumnosti.
Krojači so bili pri kmečkemu prebivalstvu še posebej slabo zapisani in cela vrsta panjskih končnic je posvečena izključno njim.

Nekateri motivi prikazujejo preprosta kmečka opravila, ljudski vsakdan, kot je naprimer motiv trgatve.
Mnogo motivov je povezano z ženskami (hudič ukrade kosilo, hudič brusi babi jezik,…)

.

Boštjan Plesničar in Vladimir Leben sta izbrala motiva, ki sta satirična. Hudič brusi babi jezik je klasična satirična zgodba, Živali pokopljejo lovca pa je zgodba iz serije Narobe svet.

Zgodbe iz zgodovine in iz vsakdanjega življenja so pogoste: Uroš Weinberger je tako upodobil motiv Kmet ziblje francoskega vojaka, ki se navezuje na francosko zavzetje našega ozemlja, Aleksij Kobal pa je izbral motiv Žganjekuha iz vsakdanjika navadnih ljudi.

Nabožni ter abstraktni motivi so bili vedno pogosti. Matej Metlikovič je izbral abstraktni biblični motiv, Silvester Plotajs – Sicoe pa je izbral klasični motiv ljubezni in miru.

Vse zgodbe s panjskih končnic so predstavljene tudi v našem katalogu, ki ga lahko v PDF obliki preberete iz naše spletne strani. Povezava je na sliki na desni.
Če želite naročiti katero od vezenih zgodb s panjskih končnic kot darilo za svoje bližnje, prijatelje, kolege, nas lahko pokličete na 01 515 72 60 ali nam pošljete elektronsko pošto na info@ercigoj.com