Vezeni ovitek za knjigo – Koran

V našem podjetju smo ustvarili ovitek za Koran, sveto knjigo Islama. Značilni prepletajoči se ornamenti, z delikatno natančnostjo izvezeni v različnih tehnikah vezenja, ter pozlačena gravirana kovinska značka s stiliziranim izvirnim napisom sestavljata popolno skladnost barv in oblik.

Koran (oziroma pravilno Kur’an) je sveta knjiga islamske vere, oziroma sveta beseda Boga, ki jo je razodel Mohamedu tekom 23 let med bivanjem v Meki in Medini.
Koran je prvotno obstajal le v obliki ustnega izročila, ki se je dobesedno in natančno prenašalo iz roda v rod. Bil pa je zapisan v originalnem arabskem jeziku in nato preveden v različne svetovne jezike, tudi v slovenščino.

Odločili smo se za klasično vezenje z verižnim vbodom, ki daje čudovito teksturo, ki smo jo oplemenitili z zlatim sukancem. Vezenina poudari skladnostjo ornamentov, barv in tekstur in napisani besedi Korana podeljuje spoštljiv status. Ovitek je umetniško oblikovalsko delo kiparja Dušana Zidarja, ki je preučil ornamentalno umetnost okraševanja, ki je značilna za arabski svet. Njegovo idejo smo prenesli v resničnost z različnimi tehnikami vezenja in z znanjem tridimenzionalnega graviranja.