S pomladnim cvetom do pomladitve lovskega prapora

Pot do unikatnega prapora, ki bo v ponos lovski družini, pri nas vedno sprejmemo kot nov izziv, čeprav jih izdelujemo že več kot 90 let. Načrtujemo ga z zavestjo, da se bodo društva z njim ponašala več desetletij.

Lovska družina Jelenk iz Spodnje Idrije je na podlagi svojega starega prapora, ki smo ga ravno tako izdelali v podjetju Ercigoj, naročila zasnovo in izdelavo novega, ki ga v podrobnostih odlikuje kar nekaj pretanjenih izboljšav. Poleg sočnejših barv smo zanje v ozadju izrisali tudi značilno pobočje njihovih revirjev pod Jelenkom. Naša oblikovna prenova motiva je bila tako prepričljiva, da so jo prevzeli kot uradni znak društva. Žlahtno posebnost njihovega prapora predstavljajo še čudoviti vogalni motivi cvetov Kranjskega jegliča, samo v Sloveniji rastočega endemita, ki cveti aprila in maja, najbolj na gosto pa uspeva prav na Idrijskem koncu.

Fantje iz Lovske družine Prebold pa so k nam prišli z drugačno zamislijo za svoj novi prapor. S trofejo prav posebne vrste, v obliki divjega petelina, ki je bila očitno rezultat izjemno uspešnega fotolova. Avtor fotografije, katere izvezeni motiv krasi prapor lovcev iz Prebolda, je g. Jur Kocan. Njihov primer je lahko spodbuda za vse potrpežljive fotolovce, ki so na preži s teleobjektivom namesto z dvocevko. Pri Ercigoju lahko izvezemo njihove najboljše posnetke, saj se je v sodobnem času mogoče postavljati tudi drugače, ne zgolj z rogovi na steni in krznom kapitalcev. Za prenos živali, za katero se zdi, da bo vsak trenutek odprhutala, v vezeno umetnino, smo prvikrat na lovskem praporu uporabili tehnološko rešitev eStitch, ki smo jo razvili posebej za pretvorbo fotografij v vbode. V preteklih letih smo se velikokrat preizkusili tudi v sodelovanjih s svetovno priznanimi fotografi, kar si lahko ogledate na spletni strani ercigoj.art.com. Koliko dodatnih tehnik vezenja in možnosti izbire obstaja za naročnike, odkar je prapore vezla naša babi Marija Ercigoj! Izpod njenih rok je tudi stari prapor LD Prebold, na katerem je prav tako motiv divjega petelina.