Prapori in oprema

Prapor je unikatna vezena umetnina, ki združuje člane društva skozi desetletja, in tako ohranja tradicijo pripadnosti društvu živo. Predstavlja vrednoti, kot sta čast in ponos. Je ogledalo društva, ki skozi čas pridobiva muzejsko vrednost. Zato je prapor del zgodovine, s katerim je treba ravnati spoštljivo.

Prapore izdelujemo prav s to mislijo, da se društva z njimi ponašajo več desetletij.

Vezen svečani prapor je sestavljen iz tekstilnega dela (bogata vezenina na kakovostnem blagu) ter nosilnega dela (lesen drog, običajno s pozlačenim okovjem). Na praporu je izvezen simbol, ki združuje ljudi v določeni organizaciji. Ker hočemo, da bo prapor društvom v ponos, mora biti poleg vsebinske usklajenosti tudi oblikovno dovršen. Izdelava novega prapora tako zahteva čas in veliko premisleka.

Pri snovanju prapora in izdelavi načrtov so društvom v veliko pomoč naše bogate izkušnje, saj je vezenje praporov najpomembnejši del naše tradicije. Naše prapore nosijo gasilska, lovska, veteranska, turistična in konjerejska društva, čebelarji, vinogradniki, godbe, upokojenci, pa tudi slovenska vojska in policija.

Ob razvitju prapora posebno svečano obeležimo donatorje, ki so prispevali za prapor. Njihova imena bodo za vedno zapisana na spominskih žebljičkih, ki jih pritrdimo na drog prapora, imena večjih sponzorjev pa na vezenih spominskih trakovih.

Še pred razvitjem prapora morajo člani društva izbrati praporščaka in njegovega namestnika. Biti praporščak je posebna čast in še večja odgovornost, saj mu je zaupana popolna in trajna skrb za rokovanje s praporom. Priporočamo, da se prapor shranjuje v stekleni vitrini, ki ni izpostavljena soncu ali vlagi.

V našem podjetju prapore tudi restavriramo. Originalno vezenino prenesemo na novo tkanino, preveč poškodovane dele vezenin pa izdelamo na novo. Pri restavriranju uporabimo podobne materiale in tehnike vezenja, kot so na starem praporu. Kadar je vezenina preveč poškodovana priporočamo izdelavo novega prapora – replike, ki bo zelo podoben originalu.

Več o praporih si lahko preberete v našem katalogu, kjer boste našli standardne osrednje motive, pa tudi vrsto unikatnih praporov, na katere smo ponosni. Katalog si lahko ogledate tukaj.