Bandero Cerkve sv. Treh kraljev na Oblokah

Cerkvene bandere so tradicionalen cerkveni izdelek. Z leti se blago obrabi, oljne slike pa razpokajo in oluščijo. V podjetju Vezenje Ercigoj smo razvili tehniko eStitch, s katero motive iz oljnih slik spremenimo v vezene umetnine, ki s časom ne razpokajo in se ne začnejo luščiti, ampak ohranjajo sijaj, barve in detajle skozi dolga leta uporabe.
V sodelovanju s tednikom Družina smo podarili novo vezeno bandero Cerkvi sv. Treh kraljev na Oblokah.

Naše podjetje je izdelovalo v svojem začetku predvsem cerkvene vezenine, kelihe, lestence in druge kovinske izdelke za potrebe cerkva.

Bandero je v zgodovini vedno krasil osrednji motiv v obliki oljne slike na platnu, ki je prišita na blago bandera. Oljna slika je za uporabo na banderi manj primerna, saj se pogosto zvija, zlaga, prepogiba, zato oljne slike razpokajo in se začnejo luščiti.
Restavriranje in konzerviranje starih bander je mogoče, toda predvsem za arhivske namene. S konzerviranjem se ustavi propadanje bandere in se tem ohrani kulturno dediščino. Restavrirano bandero z oljno sliko naj ne bi več uporabljali, temveč ga shranili (npr. v muzeju).

Akademska restavratorka Maja Banović ki na sliki pregleduje staro bandero iz Oblok, pravi: “Poglavitni razlog za propadanje bander je njihova nepravilna hramba. Na kvaliteto ohranjanja tekstila in poslikave vplivajo različni zunanji dejavniki: svetloba, nihanje temperature, vlažnost zraka … Tako poškodovano bandero ni ne funkcionalno ne estetsko primerno za uporabo, poleg tega pa niža njegovo umetniško vrednost. Oljne slike je smiselno nadomestiti z vezenimi replikami, ki so veliko manj občutljive na zunanje dejavnike.”

Nova tehnika vezenja eStitch, nam omogoča »prenos« oljne slike z vsemi barvnimi prelivi, drobnimi detajli in senčenji.
Vezenina je za uporabo na banderah zelo primerna, saj se lahko zvija, prepogiba in zlaga, ne da bi se vezenje poškodovalo. Prav tako ni hudo, če jo zmoči dež. Vezena slika na banderu ima tako precej daljšo življenjsko dobo.

S tednikom Družina smo razpisali natečaj za novo bandero, na katerega so se prijavile župnije iz cele Slovenije. Med izbranimi tremi finalisti so bralci Družine izglasovali Cerkev sv. Treh Kraljev na Oblokah.

Žal so se podatki o resnični starosti bandera izgubili, toda po ocenah strokovnjakov, ki so bandero temeljito pregledali, je starost okoli 100 let.
Ob obisku Oblok smo prevzeli staro bandero. Čakalo nas je veliko dela, zato smo takoj pričeli z delom. Prva faza je bilo digitalno skeniranje bandera s posebnim skenerjem, ki ga uporabljajo za skeniranje umetniških slik. Visoko kvalitetne digitalne slike so za naše delo nujno potrebne, saj le tako lahko izdelamo najdrobnejše detajle.

Slike je nato digitalno retuširal priznan slovenski slikar Vladimir Leben. Digitalna retuša je zahtevno in dolgotrajno delo, saj mora umetnik popraviti razpoke, ki jih vidi na digitalni sliki, prav tako pa na novo narisati veliko število manjkajočih detajlov, saj sta bili oljni sliki na tem banderu precej poškodovani. Posebno zahtevno je bilo retuširanje obrazov.

Med tem smo že pričeli z delom na okrasnih motivih, ki obrobljajo sliko na benderu in krasijo krake bandera. Ker smo resnično želeli novo bandero izdelali kot repliko starega, smo okrasne motive izdelali z identičnimi tehnikami vezenja, kot so bile uporabljene na starem banderu. Uporabili smo klasično tehniko verižnega vboda, ki je v našem podjetju v uporabi že od vsega začetka. Zelo smo pazili tudi pri barvah sukancev – odtenke smo osvežili, da je novo bandero videti takšno, kot je bila staro na začetku.

Ko je bila digitalna retuša oljnih slik zaključena, smo s pomočjo naše eStitch tehnologije slike izvezli. Izdelava posamezne vezene slike je trajala okrog teden dni. Končni rezultat pa so detajli, ki se z lahkoto kosajo s podrobnostmi oljne slike.

Zadnja faza izdelave bandera je šivanje. Na osnovno blago, kjer so vezeni okrasni motivi, je potrebno prišiti vezeno sliko. Obe plasti blaga z vezenimi okraski je potrebno ukrojiti in sešiti skupaj. Pri tem v rob blaga všijemo zlate rese, ki dodatno obogatijo bandero in mu dajo lepo zaključno obrobo.

5. maja 2013 je na Oblokah, ob dnevu sv. Florijana, bandero prvič zaplapolalo na procesiji, kjer je tudi prejelo blagoslov domačega župnika Danila Kobala, družbo pa so mu delali številni gasilski prapori, izdelani pri nas.