Gasilski prapor – ponos društva

Od vseh praporov so v Sloveniji najštevilčnejši prav gasilski, saj imajo gasilci pri nas dolgo tradicijo in številno članstvo. Tako so bili prvi gasilski prapori pri nas razviti že v 19.stoletju. V našem podjetju izdelujemo gasilske prapore že več kot 75 let.

Statut Gasilske zveze Slovenije določa obliko prve strani prapora, kjer je izvezen gasilski znak, ime društva, letnica ustanovitve društva ali zveze in letnica razvitja prapora.

Oblikovno podobo druge strani si gasilci izberejo sami.
V našem podjetju smo pripravili 12 standardnih osrednjih motivov, ki si jih lahko ogledate v katalogu (povezavo najdete na dnu strani).
Pri nekaterih praporih lahko hišo, ki jo gasi sveti Florjan, nadomestimo z unikatnim motivom.

Mnoga gasilska društva si želijo imeti unikaten prapor. Tako jim pogosto izdelamo podobo njihovega lastnega Florjana, ali kak drug motiv, ki jih združuje.
Včasih se gasilci povežejo s slikarji, ki jim narišejo unikaten motiv po njihovih željah.

K praporu spadajo tudi vezeni spominski trakovi in žebljički, s katerimi društvo obeleži donatorje, ki so prispevali k nakupu prapora.

Vezen prapor lahko ob pravilnem rokovanju in shranjevanju društvo uporablja 50 let in več, zato je še toliko pomembneje, da je prapor izdelan kvalitetno in oblikovno premišljeno.

Katalog Vezenje Ercigoj 2011 – Gasilski prapori (PDF datoteka, 3 MB).
Ali potrebujete brezplačni pregledovalnik PDF datotek Adobe Reader? Najdete ga lahko tukaj.