Cerkvene vezenine akad. slikarja Mateja Metlikoviča

Naše sodelovanje z akademskim slikarjem Matejem Metlikovičem traja že skoraj dve desetletji. Skozi medsebojno sodelovanje smo izpopolnili tehnike vezenja, s katerimi smo slikarjeve oblikovne predloge lahko prenesli v resnično življenje in ustvarili umetniška dela v obliki cerkvenih vezenin, kot so oltarni prti, mašni plašči ter štole. Matej Metlikovič je oblikoval tudi logotip našega podjetja.

Po njegovih načrtih smo izdelali celo vrsto vezenih paramentov (liturgičnih oblačil ter antependijev za oltarje in prižnice), ki so po likovni in tehnološki plati inovativen in osebno prepoznaven avtorski dosežek na področju sodobne liturgične umetnosti v Cerkvi na Slovenskem, pa tudi v tujini, saj je avtor s temi deli opremil tudi več cerkva v Nemčiji.

Najbolj smo ponosni na paramente / antependije, ki smo jih izdelali za novo kapelo oziroma zunanji oltar ob baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Antependija za oltar in ambon ter vezenina za tabernakelj, ki jih je oblikoval slikar Matej Metlikovič, so dodali minimalistično oblikovanemu ambientu arhitektk Maruše Zorec in Martine Tepina barvit simbolno liturgični poudarek in hkrati vzpostavili dialog z Vurnikovimi mozaiki na pročelju bazilike.

Več o paramentih si lahko preberete na spletni strani Mateja Metlikoviča.

Video: Matej Metlikovič – Brezje – Antependiji za novi zunanji oltar

Paramenti so bili prvič javno pokazani med slavnostno mašo ob prazniku Marijinega vnebovzetja 15. avgusta 2009. Bogoslužje je vodil takratni ljubljanski nadškof in metropolit dr. Alojzij Uran.

Matej Metlikovič je oblikoval tudi mašni plašč za dr. Ivana Štuheca. Izdelali smo ga leta 2006, dr. Štuhec pa si ga je prvič nadel 24. junija istega leta ob slovesnosti svoje srebrne maše v župnijski cerkvi sv. Marije matere Cerkve na mariborskem Pobrežju.

Za župnijsko cerkev v nemškem Biberachu (Stadtpfarrkirche Biberach/Riss) smo v letih 1992 in 1993 izdelali več oltarnih prtov/antependijev za oltar in prižnico (komplet enajstih kosov). To je bilo eno naših prvih sodelovanj s slikarjem Metlikovičem. V letu 1999 smo naredili še komplet petih antependijev za prižnico in eno veliko stensko vezeno sliko za evangeličansko cerkev v Meckenbeurenu, prav tako v Nemčiji.